Az egyik legtöbbet feltett kérdés egy helyiség újra festése során, hogy le kell-e szedni a tapétát festés előtt? Általában két táborra oszlanak a vélemények: vannak, akik vehemensen ellenzik a tapéta leszedését, mások pedig el sem tudnák képzelni enélkül a folyamatot. De vajon kinek van igaza?  

Amikor arra a döntésre jutsz, hogy újra szeretnéd festeni a falat a hálószobában vagy a nappaliban, az egyik legyakoribb oka ennek az, hogy a néhány évvel korábban felrakott tapéta elszíneződött. Vagy kezdi megadni magát a ragasztó és emiatt elkezdett a tapéta leválni a falról.

Ha kisgyerek is van a háztartásban, az sem ritka eset, hogy elkezdik tépkedni az értékes anyagot, vagy rárajzolnak zsírkrétával, illetve színes ceruzával. Így a nagy kérdés az, hogy a jól megérdemelt újra festés előtt leszedjük-e a tapétát vagy sem?

Mit mondanak, akik fent hagynák a tapétát?

Időnként minden háztartásban eljön az a pillanat, hogy szükségessé válik a falfelület felfrissítése. Egy új design, ami igényli, hogy megváltozzon a szoba színe, de a bútorok cseréje is hozzájárulhat a döntéshez. Ugyanilyen fontos érv az újra festés mellett a fal elkoszolódása is.

Mivel a tapéta leszedése elég bonyolult és fáradtságos műveletnek tűnik, sokan ódzkodnak tőle, főleg akkor, ha nem igazán látható komolyabb sérülés az anyagon. Ilyenkor általában elhangzik 1-2 vélemény, miszerint gyorsabban haladna a felújítás, ha nem kerülne sor a tapéta eltávolítására. Ez az időspórolás azonban valószínűleg később bosszulja meg magát.

Természetesen van 1-2 kivétel, ami erősíti a szabályt. Abban az esetben például, ha köztudottan rossz állapotban volt a fal, mielőtt rákerült a tapéta, vagy gipszkarton lett kitapétázva, érdemes megfontolni a tapéta fennhagyását. Lehetőleg még azelőtt, hogy a spatulával, vízzel/gőzzel nekiesnénk a tapétának, ami tovább rontaná az amúgy sem a legjobb állapotban lévő falat.

Alapvetően megéri leszedni a tapétát

A festéssel együtt járó munkálatok során az általános tanács az, hogy a fal újra festése előtt fel kell térképezni, hogy van-e valamilyen sérülés vagy hiba a falon és a vakolaton. Azonban függetlenül attól, vékony tapéta, vastag tapéta vagy valamilyen textúrált tapéta van a falon, ez az anyag elfedi a kijavításra hibákat.

Ha fennmarad a tapéta, akkor egyszerűen nem fogjuk látni, hogy milyen a fal jelenlegi minősége, hol szorulna például glettelésre, hogy kiegyenlítsük a kisebb-nagyobb egyenetlenségeket. Azt sem fogjuk látni, hogy hányszor volt már festve, ami a festék kikeveréséhez szolgáltathatna fontos információt.

Azt is érdemes mérlegelni, hogy a tapéta valószínűleg csíkokban lett felhordva a falra és a két tapétacsík találkozásánál valószínűleg láthatóvá válik ez a határvonal. Ugyanígy például a textúrált tapéták mintái is át fognak ütni a festéken. Ami még nagyobb problémát okozhat, hogy mivel a festék nedves állagú, ezért ez fellazíthatja a tapéta ragasztóját, amitől az elkezd buborékosodni, illetve leválni a fal felszínéről.

A tapéta után, festés előtt

Miután feltárult az üres vászon, mindenképpen a fal egyenetlenségeinek kiegyenlítésével kezdd a munkát. Ehhez a Harzo glettek például remekül fognak asszisztálni a feladathoz, érdemes szétnézni a kínálatban. Ezt követően a fal alapozására érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen ez az a lépés, ami csökkenti a fal nedvszívó képességét és így megvédi a felületet a penészesedéstől és gombásodástól.

Miután a glettelés és az alapozás is megtörtént, illetve teljesen kiszáradt a fal, jöhet a felület lecsiszolása csiszoló papírral. Ezzel a módszerrel érjük el, hogy a fal felülete végül tükörsima legyen és így az újonnan felvitt festékrétegben se legyen látható hiba, csak egy szép, alkotásra váró, tükörsima felület.