A csempefelújítás legizgalmasabb része a csempefestés, mert ez adja meg azt az új külsőt szeretett fürdőszobádnak, amiben még több évig gyönyörködhetsz. Ha szeretnéd, lehet letisztult és modern, egy színben pompázó elegáns fuvallat, de akár bohókás minták és színek is feldobhatják a csempét, némi játékosságot vagy épp ellenkezőleg: skandináv nyugalmat csempészve a mindennapokba.

A legtöbben bele sem gondolunk abba, hogy a mindennapok forgatagában a fürdőszoba lesz a házi wellness részlegünk, ahol testünk-lelkünk felfrissülhet. Emiatt nem mindegy, hogy a fürdőszoba legnagyobb felületét borító és így a designban, a kialakított enteriőrben milyen is a csempe.

Legyen szó a kád vagy a zuhanyfülke körül elhelyezett burkolóanyagról, vagy akár a járólapként funkcionáló csempéről, egy kis fantáziával teljesen új köntösbe öltöztethetjük a komplett fürdőszobát.

Amikor a csempebevonatok is előkerülnek: a csempefestés és ápolás lépései

Az előkészítést követően, vagyis a tisztítás, javítás és alapozás után jön a csempefelújítás legizgalmasabb szakasza, amikor kialakul a fürdő design meghatározó része. Nézzük is meg, milyen lehetőségek állnak előtted!

  1. Szín/színek kenése
    A szakasz, amire mindenki vár! Egy széles színpalettáról választva, rengeteg lehetőség áll előtted, mivel a csempéd színét vízbázisú színező pasztákkal vagy számítógépes színezéssel NCS, RAL vagy más színrendszerek szerint alakíthatod ki. Gyakorlatilag megnyugtató pasztell árnyalatokat, éles kontrasztokat, de akár egy semlegesebb alapszínre felvitt élénk mintázatot is kialakíthatsz a csempefelületen.

Ha több színt használsz, arra érdemes figyelned, hogy az eltérő színeknél a kezelendő felületet egy sensitiv ragasztószalaggal határold körbe a nyomvonalat, hogy a különböző színű festékek ne keveredjenek egymással, szépen kirajzolódjon a minta.

Az csak rajtad áll, hogy maradsz-e az egyszerűbb, elegánsabb megjelenésnél vagy egészen exkluzív, már-már luxusszállodai hangulatot idéző felületet alakítasz ki a fürdőben. Amire erősen ajánlott odafigyelni az itt is a száradási idő, ami rétegenként kb. 1-3 óra, illetve az, hogy mindent 2 rétegben kenj le. A folyamat során a Harzo Color fedő festéket és a Harzo Kontakt fedő festéket egyaránt ajánljuk.

  1. Lakkozás
    Miután a fedő festék is felkerült a csempére és teljesen meg is száradt, jöhet a rétegek lezárása, azaz a lakkozás. Ehhez a művelethez a Harzo kétkomponensű vizes lakkot ajánljuk. Ne ijedj meg, ez a felkenés során egy sűrű, fehér színű anyag, de a száradás során teljesen színtelenné válik, így nem fogja tönkretenni a fedő festékekkel kialakított designt.

A festékekhez hasonlóan a lakkot is két rétegben kell felkenni a csempére. Tartsd szem előtt, hogy a lakk bekeverését követően 2 órád lesz erre, utána a lakk elkezd megkötni a vödörben. Ha még tapasztalatlanabb vagy a felújítási munkákban, akkor első alkalommal csak kevesebb mennyiséget keverj be, annyit, amennyit biztosan fel tudsz vinni a rendelkezésre álló időben. A lakk száradási ideje rétegenként 2-3 óra. 

  1. Ápolás és fényezés
    Fontos információ, hogy a Harzo kétkomponensű vizes lakk matt fényben kapható, de ez még nem jelenti azt, hogy nem varázsolhatsz a csempédre fényes, ragyogó felületet. Ehhez csupán a Harzo Fényesítő-ápolót kell bevetned. Ez a szabad szemmel nem látható pórusokat tömíti el, így egy könnyen takarítható és tisztántartható kopásálló védőréteget hoz létre a csempe felületén.

Nincs megkötés, hogy milyen gyakran és hány réteget hordhatsz fel belőle a csempére: akár hetente, havonta vagy évente felviheted a felületre, csupán a rétengeknénti 30-40 perces száradási időt kell kivárnod. Cserébe a Harzo Fényesítő-ápolóval gondoskodhatsz arról, hogy folyamatosan szép fényes legyen a csempe színe. Ez az univerzális anyag selyem-matt és fényes változatban is kapható, így teljesen a saját ízlésedre szabhatod a felújított csempefelület végső megjelenését.