A kérdés több, mint izgalmas, hiszen a bútorfestés a bútorfelújítás egyik legélvezetesebb része. Azonban nem mindegy, hogy milyen festékkel újítod meg a kedvenc könyvespolcodat vagy az íróasztalt.

Idővel mindenkivel előfordul, hogy döntenie kell a kedvenc bútordarabjáról: lecseréli egy modernebb és kényelmesebb, kevésbé ütött-kopott darabra, vagy új külsőt ajándékoz neki egy bútorfelújítás során?

Első körben persze azt érdemes felmérni, hogy mennyire menthető vagy javítható a bútordarab, megéri-e a fáradtságot? Előfordulhat ugyanis, hogy annyira megrágta a szú, hogy a felújítás során porrá válik a bútordarab. Vagy a szerkezetével adódnak olyan megoldhatatlan problémák. Mindenesetre, ha menthetőnek ítéled a bútordarabot, jó, ha tudod, hogy a festés csak a sokadik lépés a sorban.

Dióhéjban: a bútorfestés előtti szakasz

A bútorfestés előtt kétségtelenül egy hosszú és nehéz folyamat vár rád: a bútor kiválasztása és helyreállítása. Szuvas és korhadt bútorral nem érdemes vesződni, a törött, hiányos és sérült darabok helyreállítása pedig nem kezdőknek, inkább haladóknak javasolt.

Ha úgy ítéled meg, hogy menthető a bútordarab és nem egy új/kezeletlen bútorról van szó, akkor megkezdődhet az előkészítő munka. Például a bútor megtisztítása és zsírtalanítása, a korábbi lakkréteg és vegyszermaradványok eltávolítása. Ezután jöhet a szárítás és a csiszolás, a sérülések és a kisebb hiányos részek kijavítása, pótlása, majd újbóli csiszolás és portalanítás.

A bútorfestés 3 szakasza

Az előkészítő munkálatokat követően megkezdődhet a bútorfestés 3 szakasza: az alapozás, a színre festés és díszítés, majd a felületvédelem. Persze az örök dilemma, hogy az alapozásra szükség van-e vagy sem, mert elviekben a portalanított és zsírtalanított száraz felületeken szépen meg kellene maradnia a festéknek. Ez azonban nagyban függ a bútor anyagától is.

Akkor, ha például laminált bútorról, vagy magas fényű lakk bútorokról van szó, csiszolás helyett alapozással lehet elérni a kívánt hatást. Ebben a szakaszban tehát attól függően, hogy miből készült a felújítandó bútor, a Harzo favédőszer és alapozó és Harzo T-16 Speciális kétkomponensű alapozó is fontos szerepet játszhat.

A színre festés szakaszában már olyan kreatív lehetsz, amilyen csak szeretnél. Ez a legizgalmasabb része a folyamatnak, amikor láthatóan új külsővel ajándékozod meg a szeretett bútordarabot. Használhatod például a Harzo Color fedőfesték és bútorfelújítót, amit vizes bázisú színező pasztákkal vagy számítógépes színezéssel NCS, RAL vagy más színrendszerek szerint alakíthatod ki, de a Harzo Kontakt fedőfesték is fontos szerepet játszik a lakkozást megelőző fedőfestésben.

Amennyiben például antik hatást szeretnél elérni, díszítőfestékként válaszd a Harzo Tiredi Antik festéket. Az enyhén rusztikus megjelenéstől kezdve a látványos márványozott felületekig bezárólag gyönyörű megjelenést kölcsönözhetsz a bútorodnak. Abban az esetben, ha némi metálos csillogással ruháznád fel a bútort, a Harzo Metál Glazúrfesték lesz a legjobb választás. Ezt beige, arany és ezüst metálfényben érheted el.

Ami a felületvédelmet illeti, az egy- vagy kétkomponensű lakkok egyszerűen és könnyen felvihető felületvédő szerek, amolyan felületzáró réteget képeznek a felújításon átesett bútoron. Fontos, hogy ugyanúgy, ahogy az egyes festékrétegek esetében, a matt, fényes vagy selyemfényű lakkot is már a száradás után vigyük fel a kezelt felületre legalább 2 rétegben. A Harzo Parkettlakk és a Harzo Kétkomponensű Vizes Lakk is remek választás, attól függően, hogy mi a bútor alapanyaga. Ha a felújított bútort szeretnéd még egy kis plusz csillogással megajándékozni, a lakkba akár Harzo Csillámot is keverhetsz.