A fürdőszoba felújítás egyik leglátványosabb eleme lehet a régi csempe felújítása. Az új designhoz tökéletesen illeszkedő színek és formák alakíthatók ki a megfelelően előkészített felületen. Ezzel nemcsak a kreativitásodat élheted ki, de pénzt is megtakaríthatsz, hiszen se új csempére, se az ezzel járó burkolásra nem kell költened.

Mielőtt azonban meghoznád a csempefelújításra vonatkozó döntést, mindenképpen vizsgáld meg alaposan a csempefelületet. Kisebb hibák és sérülések még javíthatók, de mint a bútorok esetében, a csempéknél is előfordulhat, hogy annyira rossz állapotban vannak (például könnyen törik, mállik stb.), ami indokolttá teszi a lecserélését. Ha csak kisebb hibákat, például karcolásokat, apróbb töréseket látsz elvétve rajta, a csempe még menthető.

 

Csempefelújítás: az előkészítés lépései

Ugyanúgy, ahogy a bútorok esetében, a csempefelújítás leghosszabb és legmunkásabb része a festésre előkészítés szakasza. Ez 3 különböző részből áll.

1. Tisztítás és zsírtalaníták
Erre a lépésre azért van szükség, hogy az esetleges hibák kijavítása, valamint később a festék felvitele zökkenőmentesen menjen végbe, illetve a festék is egyenletesen vonja be a csempét, ne legyen sehol foltos például.

Ehhez a lépéshez használhatsz különböző tisztítószereket, amiket alapvetően a fürdőszoba- és csempetakarítás során is bevetsz. Ugyanilyen hasznos lehet a Trisó vagy bármilyen más zsíroldó. Ami fontos, hogy a tisztítást követően a tisztítószert is alaposan le kell mosni a csempéről, hogy ne maradjon rajta semmilyen vegyszer maradvány.

Utóbbit onnan tudod felismerni, hogy egyfajta fátyolos réteget képez a csempe felületén. Ha leöblítetted, egy puha, száraz ronggyal töröld szárazra a csempe felületét. Fontos, hogy a javítások és az alapozó felvitele már egy teljesen száraz csempefelületen történjen meg.

2. Javítások elvégzése
Mindenkivel előfordul, hogy kicsúszik a kezéből a zuhanyrózsa és nekiütődik a csempének, apróbb karcolásokat vagy lyukakat hagyva rajta. Szerencsére ezeket viszonylag könnyű eltüntetni. A hiba típusától, elhelyezkedésétől vagy épp méretétől függően használhatod a Harzo Fix Kiegyenlítő és tömítőanyagot, illetve a Harzo Fix javító tapaszt.

Jó, ha tudod, hogy ezek a javító anyagok összetételüknek köszönhetően a vizes körülmények között is megállják a helyüket, nemcsak pillanatnyi, hanem hosszú távú megoldást kínálnak. Mielőtt tovább lépnél a következő lépésre, ebben a szakaszban is kulcsfontosságú, hogy a végén hagyd megszáradni a javított felületeket. Hogy ez mennyi időt vesz igénybe, az nagyban függ a felület nagyságától, valamint a fürdőszoba hőmérsékletétől, páratartalmától is.

3. Alapozás
Az alapozáshoz használd a Harzo T-16 kétkomponensű vízbázisú hídképző alapozót. Ezt elég egyetlen egyenletesen kent rétegben felvinni. Ha ránk hallgatsz, akkor a sarkokban ecsettel dolgozol, a nagyobb felületeken pedig oldószerálló hengerrel.

Vedd figyelembe, hogy a kétkomponensű alapozó felhordására a bekeveréstől számított 45-60 perc áll a rendelkezésedre, 30 fokos vagy afölötti hőmérsékleten pedig még kevesebb, akár 25-30 perc után elkezd megkötni a vödörben. Az alapozó száradási ideje kb. 2-3 óra, szintén a levegő hőmérsékletétől és szellőztetéstől függően.

Ami nagyon fontos az előkészítő szakaszban is, hogy mindig tiszta eszközökkel, például ecsettel, hengerrel, lehúzó ráccsal, vödörrel dolgozz, emellett pedig a száradási időket is vedd komolyan. A Harzo termékek csomagolásán mindig pontosan fel vannak tüntetve a felhasználási arányok, miből mennyit kell használnod, mekkora felületre elég stb. Ezeket mindig tartsd be, így érheted el a tökéletes végeredményt.