Gondoltál már arra, hogy jól nézne ki egy dekorfal a nappaliban? Vagy arra, hogy ráférne a konyhai csempére egy kis vérfrissítés? Esetleg a nagymamától örökölt fa könyvespolcba szeretnél új életet lehelni? Jó, ha tudod, hogy ezekre a felvetésekre nemcsak szakemberek adhatják meg a választ: a DIY felújítások során egyfelől a kezedbe veheted az irányítást, másfelől pénzt és időt is spórolhatsz. Előnyei ellenére, sokan tartanak attól, hogy saját kezűleg vágjanak be a felújításba, pedig…

2. Fúrni, faragni, glettelni, lakkozni, festeni. Csak néhány olyan tevékenység, amivel egy DIY felújítás során valószínűleg találkozni fogsz. Sokan viszont azért tartanak attól, hogy saját maguk álljanak neki a projektnek, mert még soha nem végeztek ehhez hasonló tevékenységeket. A legnagyobb félelem talán az, hogy elrontunk valamit, illetve a különböző technikák és eszközök ismeretének hiánya. De még, ha kezdő is vagy, nem kellene lemondanod erről a kreatív utazásról, mert kis lépésékben is haladhatsz.

Miért ne tarts a DIY felújításoktól?

1. Senki sem született DIY szakértőnek
A DIY különböző skillek, készségek összessége. Senki sem született úgy, hogy rögtön tudta volna, hogyan használja az ecsetet vagy glettet. Természetesen vannak, akik könnyebbnek találják ezeknek a készségeknek elsajátítását. Az, hogy ki mennyire gyorsan vagy hatékonyan sajátít el új, korábban a komfortzónáján kívül eső készségeket, több dologtól függ. Személyes érdeklődési körétől, kíváncsiságától és neveltetésétől. De ezek a készségek tanulhatók, formálhatók, így semmiről nem kell lemaradnod.

2. Ha kutatsz és tervezel, nem lesz gondod
Általános szabály, hogy amikor egy DIY feladatba kezdesz, még akkor is, ha az egy olyan egyszerű dolog, mint az új szőnyeg lerakása az előszobában, mindent alaposan meg kell tervezni. Valójában a legtöbb esetben a tervezés hiánya vezet a megnövekedett költségekhez és sok frusztrációhoz.Ennek kiküszöböléséhez mindig tervezd meg, mit szeretnél csinálni, állíts össze egy ütemtervet és egy eszköz listát magadnak. Ehhez természetesen előbb ajánlott némi kutatást végezni az adott felújítási feladattal kapcsolatban, de ez a checklist egy kis biztonságérzetet fog nyújtani.

3. Szerezd be a megfelelő eszközöket
Függetlenül attól, hogy a csempét újítod fel, újra fested a falat, vagy lelakkozod a parkettát, minden feladattípusnak megvan a maga eszköztára, ami nélkül nem tudod véghez vinni az adott projektet. Ecsetek, lakkok, glettek, festékek, bevonatrendszerek, kisebb-nagyobb szerszámok, csavarok és fúrók. Kezdőként teljesen természetes, ha nem tudod, hogy mi mire való, vagy mit kellene választanod.

Szerencsére a Harzo termékrendszerek között egész sok eszköz átfedésben van egymással abban a tekintetben, hogy mit mire lehet használni.  Ráadásul az okos kialakításnak köszönhetően a rendszer a megfelelő paraméterek megadásával a kezed alá dolgozik: a megfelelő eszközöket állítja össze a megfelelő mennyiségben.

4. Kezdd kisebb projektekkel
Kezdhetsz egy egyszerű projekttel, amellyel kipróbálhatod az újonnan megtanult készségeidet. A hálószoba újra dekorálása például nagyszerű módja az új skillek tesztelésének. Olyan egyszerű feladatokra korlátozhatod a tesztet, mint például a függöny cseréje, az ágykeret újra festése, illetve a falak átfestése. Ahogy magabiztosabbnak kezded érezni magadat, fokozatosan áttérhetsz összetettebb projektekre.

Hogy miért éri meg igazán a DIY felújítás és miért nem kell tartanod tőle? Ma már rengeteg oktató videó elérhető az interneten (például a Harzo YouTube csatornáján is), Végső soron a DIY felújítás a te kezedbe adja az irányítást, és segít felszabadítani kreativitásodat. Az alkotás, a saját stílusra szabott végeredmény nem elhanyagolható hatással van az közérzetünkre. Nemcsak boldoggá tesz, de segít elkerülni a hagyományos felújítással stresszt, valamint kreatív megoldásokat találni otthonod vagy irodád költséghatékony felújítására.